Istarsko govedo BOŠKARIN

Jednom od najvećih gurmanskih delicija specifičnih za Istru smatra se meso boškarina, sivo-bijelog goveda dugih rogova koje je simbol istarske regije. Davnih dana boškarin je bio radno govedo i ljudi su ga koristili za oranje polja ili tegljenje kamena za gradnju tipičnih autohtonih kuća. Postojala je, kažu, ta posebna poveznost između istarskog čovjeka i njegovog blaga. No poljoprivrede i života općenito promijenila je tijek stvari, pa je boškarine zamijenila. Početkom devedesetih broj grla u Istri spao je  a jedva stotinu. Bilo je potrebno gotovo dva desetljeća da se obnovi broj grla ovog tradicionalnog istarskog goveda te da uzgoj boškarina dobije novu svrhu. Danas je njegovo meso nezaobilazan dio gurmanske atrakcije Istarskog poluotoka i smatra se  ednom od najcjenjenijih namirnica koje se mogu naći na ovim prostorima. Uzgoj g...Pročitaj još


Istarsko tekuće zlato – maslinovo ulje

Tekuće zlato biljnog porijekla. Ne, nije nimalo pretjerano ako baš tako nazovemo istarsko maslinovo ulje, jedan od simbola ove regije kojem se uz divljenje klanja cijeli svijet. Jer maslina je više od biljke, ona je cijenjeni simbol življenja, neke više moći, obilježje sredozemnog svijeta i sinonim za zdravlje i pročišćenje. Istra je ove godine već drugi puta zaredom proglašena za najbolju maslinarsku regiju na svijetu prema najuglednijem svjetskom vodiču ekstradjevičanskih maslinovih ulja "Flos Olei 2017". Tako je dospjela ispred talijanske Toscane i španjolske Andaluzije. Kultura maslinarstva u Istri iznimno je izražena, a zlatni je standard da se na mjestima gastronomskih užitaka uz jelo servira i bočica maslinovog ulja. Jer istarsko se maslinovo ulje diči jedinstvenom aromom i opojnim mirisom, a još iz...Pročitaj još